expr:content='”” + data:blog.postImageUrl’ property='og:image'/>

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Η πρώτη εμφάνιση του Jimmy





Kατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 50 ένα ενδιαφέρον είδος μουσικής βρισκόταν σε άνθηση στη Βρετανία - το όνομα του ήταν Skiffle. Βασικό χαρακτηριστικό του Skiffle υπήρξε το αυτοσχέδιο των μουσικών οργάνων και μια γενικότερη "αίσθηση της γειτονιάς" - πριν εμφανιστεί το garage rock. Συνδυάζοντας στοιχεία από τη φολκ, τα μπλουζ και τη τζαζ, πολλοί και διάφοροι οι μουσικοί που ξεπήδησαν απ' αυτό.

Εν έτει 1957 λοιπόν, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής παρουσίασης ταλέντων στο BBC, μία εφηβική μπάντα έκανε την εμφάνιση της. Με τα φουτεράκια τους και όλα. Ο παρουσιαστής απέσπασε δυο λόγια απ' τον καθέναν... για κάποιο λόγο όλα τα μέλη του γκρουπ ήθελαν να γίνουν επιστήμονες και να ασχοληθούν με την έρευνα, τη φυσική, τη βιολογία, τον ηλεκτρισμό. Μπράβο στα παιδιά!

Ανάμεσα τους και ένας νεαρός στην κιθάρα, ένα παιδαρέλι 13 χρονών. "Θα ήθελα να ασχοληθώ με τη βιολογική έρευνα και να βρω μια θεραπεία για τον καρκίνο", είπε στον παρουσιαστή της εκπομπής.




Μ' αυτά και μ' αυτά ο νεαρός έμελλε να ασχοληθεί ακόμα περισσότερο με τη μουσική. Επηρεασμένος κατά πολύ από τους μαύρους bluesmen, θα συμμετείχε στο επιδραστικότατο συγκρότημα των Yardbirds, εκεί στα 60's, καθώς και σε ένα άλλο γκρουπ, προς το τέλος της δεκαετίας του 60 - με το όνομα "New Yardbirds", αρχικά, αν και θα γινόταν γνωστότερο με ένα άλλο όνομα του, που απέκτησε μετά.

Τελικά ο νεαρός κατέληξε να "κλέψει" την καριέρα του παλιού συνεταίρου του στη μπάντα. Είχε πει αυτός πως ήθελε να "ασχοληθεί με τον ηλεκτρισμό". Θα το έκανε αυτός ο νεαρός όμως. Με τον ηλεκτρισμό θα ασχολούνταν... μα όχι όπως ακριβώς φαντάζονταν, αυτός και οι φίλοι του, μικροί.

Το όνομα του ήταν Jimmy Page. Και το συγκρότημα των New Yardbirds θα μετονομαζόταν σε Led Zeppelin.





Ιδού το ιστορικό βίντεο με την πρώτη εμφάνιση του:





1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...