expr:content='”” + data:blog.postImageUrl’ property='og:image'/>

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Blind Guardian - Somewhere Far Beyond







Blind Guardian - Somewhere Far Beyond

Έτος - 1992

Είδος - Metal

#


Ο γέρος βιβλιοθηκάριος έβαλε την πένα στην θήκη της. Η φλόγα του κεριού τρεμόπαιζε δίπλα, ζωντανεύοντας τις σκιές που πάλλονταν σαν αρχαία τέρατα πάνω στους σωρούς από βιβλία. Ο βιβλιοθηκάριος κοίταξε τον σωρό. Βιβλία δερματόδετα, σκονισμένα, με ξεθωριασμένους τίτλους στο εξώφυλλο. Σεντούκια με ιστούς από αράχνες, κρύβοντας όμως θησαυρούς στο εσωτερικό. Λαμπερά μαργαριτάρια παγιδευμένα σε κοχύλια. Έτσι είναι και όλα αυτά τα βιβλία. Κάθε βιβλίο και ταξίδι σε έναν μακρινό κόσμο. Το κλειδί για την πύλη της μαγείας.


Ο βιβλιοθηκάριος άφησε το γραφείο και σιγά-σιγά μετακινήθηκε προς το κοντινότερο του ράφι. Η κλεψύδρα δίπλα άδειαζε την άμμο της. Ο γέρος άπλωσε το χέρι και άρπαξε στην τύχη ένα βιβλίο. "Οι περιπέτειες του Έλρικ του Μελνιμπονέ". Α, ναι, το θυμάμαι αυτό... σκέφτηκε. Με γλυκιά αναπόληση ξεφύλλισε τα φύλλα του, και κάθε σελίδα που γυρνούσε τον μετέφερε πίσω στον χρόνο, πέρα από τον χώρο. Και η άμμος στην κλεψύδρα δίπλα άλλαζε πορεία.







Ο γέρος (που δεν έδειχνε τόσο γέρος πια) έπιασε ένα άλλο βιβλίο: "The Dark Tower", το πρώτο μέρος από μια μεγάλη σειρά βιβλίων του Stephen King. Κάθε πρόταση που διάβαζε τον βύθιζε σε έναν κόσμο αναμνήσεων. Και το χρώμα στα μάγουλα του επανερχόταν, η γενειάδα του υποχωρούσε - σε κάποια φάση διαπίστωσε πως δεν είχε ανάγκη από τα γυαλιά του πλέον και τα πέταξε. Από μακριά ακούστηκε ο εύθυμος ήχος μιας γκάιντας. Τα ρολόγια του χρόνου (που τόσο σχετικός είναι) άρχισαν να χτυπούν αντίστροφα. Η βιβλιοθήκη πέταξε φύλλα και κλαδιά, ενώ από το παράθυρο ακτινοβόλησε ο ήλιος.

Ο βιβλιοθηκάριος έπιασε ένα ακόμα βιβλίο. "Το Χόμπιτ". Χαμογέλασε πλατιά. Και μια συνοδεία από ρυθμικές φωνές άρχισε να ακούγεται απέξω, στον δρόμο. Οι φωνές όλο και πλησίαζαν, όλο και δυνάμωναν, και σε προσκαλούσαν στον μαγικό τους τον ρυθμό:


Out in the distance there's so much gold
The treasure that I've found is more than enough
Far to the hill we've to go
Over the mountains and seas to the old hill

Where the old dragon sleeps
Blind in the dark dungeon's night
So God please take me away from here
And Gollum shows the way right out


I'm alive



Illustration by Alan Lee




O βιβλιοθηκάριος άφησε το βιβλίο στο ράφι - που είχε μεταμορφωθεί πια σε έναν γιγαντιαίο κορμό. Η βιβλιοθήκη όλη ήταν ένα δάσος. Από ψηλά έλαμπαν παιχνιδιάρικα οι αχτίδες του ηλίου. Η παρέα (που είχε μόλις τελειώσει το τραγούδι της) τον πλησίασε χαρούμενη. Ήταν όλοι τους εκεί, οι φίλοι απ' τα παλιά, τα ξωτικά, οι βάρδοι και τα χόμπιτ. Και ο ίδιος είχε γίνει νέος πάλι, και το πρόσωπο του ακτινοβολούσε με χαρά. Μια νέα μέρα ξεκινούσε, και μαζί με αυτήν, μια καινούργια περιπέτεια...



***







Και γυρνάμε σε μας. Όταν γράφω δεν προσχεδιάζω ποιά θα είναι η εξέλιξη του κειμένου... Εδώ λοιπόν, αντί για παρουσίαση δίσκου, προέκυψε αυτή η ιστοριούλα. Το άφησα λοιπόν να τσουλήσει. Ταίριαζε, περισσότερο ίσως και από κάποιο ξερό review. Μιλάμε για τους τροβαδούρους του metal εξάλλου, και ίσως το πάνω να περιγράφει καλύτερα το άλμπουμ τους. Το "Somewhere Far Beyond" είναι ο τέταρτος δίσκος των Γερμανών Blind Guardian, και εκείνος στον οποίο ριζώνει ένας ήχος και ένα στυλ, το οποίο θα τους πήγαινε πέρα από ταμπέλες και κατηγορίες. "Power Metal"? Χμμμ. Ναι και όχι.


Ήταν ο δικός τους ήχος, βαθιά εμποτισμένος από τον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας, ένα στυλ που θα μετέτρεπε τους Guardian σε ένα από τα πιο αγαπητά συγκροτήματα στην μέταλ σκηνή των 90ς. Η παρουσία του Kai Hansen ως guest τονίζει τη σύνδεση τους με τον ευρωπαϊκό power metal χώρο, αλλά και στοιχεία όπως τα πολυφωνικά ρεφραίν, οι δίκασες, οι ταχύτητες, η μελωδία... Υπήρχαν όμως και άφθονες επιρροές από συγκροτήματα όπως οι Queen (τους οποίους και διασκευάζουν) ή οι Uriah Heep... Σταδιακά λοιπόν οι Guardian θα ενσωμάτωναν όλο και περισσότερα στοιχεία στον ήχο τους και θα σχημάτιζαν ένα εντελώς ξεχωριστό ύφος, καθιστώντας τους μοναδικούς.








Το "Somewhere Far Beyond" περιλαμβάνει ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια, όχι μόνο του συγκροτήματος, μα και της ευρωπαϊκής μέταλ σκηνής των καιρών. Ο δίσκος λίγο πολύ καθιέρωσε το "κλασικό" ύφος των Blind Guardian, το οποίο θα επέκτειναν ακόμα περισσότερο στη συνέχεια. Όσο αφορά το περίφημο "The Bard's Song" (σε δύο μέρη), πρόκειται απλά για ένα από τα κορυφαία και χαρακτηριστικότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ για τον Τόλκιν και το φανταστικό του σύμπαν, το οποίο εξάλλου θα ήταν ιδανικό ως soundtrack μιας εκ των ταινιών της τριλογίας του "Χόμπιτ"... (και εδώ που τα λέμε, καλύτερο από ορισμένα άλλα που επιλέχτηκαν).

Στο τέλος αυτό που μένει είναι η μαγική αίσθηση που σου μεταδίδουν τα τραγούδια. Και για έναν 17χρονο, εσωστρεφή έφηβο κούνελο, που ακούει μέταλ και διαβάζει μετά μανίας φανταστική λογοτεχνία, πιστέψτε με, δίσκοι όπως αυτός είναι ο παράδεισος ο ίδιος. Ένα υπέροχο, μαγικό καταφύγιο, από έναν κόσμο που σε στεναχωρεί.


Ανάμεσα σε άλλα, το "Somewhere Far Beyond" είναι ο πρώτος δίσκος ξένης μουσικής που αγόρασα ποτέ.








Γιατί να ακούσετε τον δίσκο: Αν σας αρέσει το μέταλ και η φανταστική λογοτεχνία, μην το σκέφτεστε καν.


Γιατί να μη τον ακούσετε: Θα πρέπει να μη σας αρέσουν τα πάνω. (αλλά και πάλι... πως γίνεται να μην αρέσει σε οποιονδήποτε άνθρωπο το "Bard's Song"...)


Ο δίσκος σε μια πρόταση: "Tomorrow will take us away, far from home, no one will ever know our names, but the bard's song will remain..."


Top-Moments: Time What is Time, Theatre of Pain, The Guest For Tanelorn, The Bard's Song - In The Forest, The Bard's Song - The Hobbit, Somewhere Far Beyond



Track List (οι τίτλοι με χρώμα οδηγούν στο αντίστοιχο τραγούδι)


2 - Journey Through The Dark
3 - The Black Chamber
4 - Theatre Of Pain
6 - Ashes To Ashes
9 - The Piper's Calling
10 - Somewhere Far Beyond

bonus:

11 - Spread Your Wings (Queen cover)
12 - Trial By Fire (Satan cover)
13 - Theatre of Pain (Classic version - την προτιμώ από την αυθεντική) 





3 σχόλια:

  1. απο τα αγαπημενα μου κειμενα σου!
    το ιδιο ισχυει και για το αλμπουμ-αλμπουμαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και, να φανταστείς, βγήκε εντελώς αυθόρμητα το συγκεκριμένο κείμενο, αγαπητή Γάτα!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...